22 нояб. 2012 г.

БЕЗ ВИНИ ПОРУБАНІ


      ДАТИ ТА ПОДІЇ


      13 жовтня 2012р. Члени Миронівської районної організації ВО «Свобода» спільно із побратимами з Рокитнянщини, Таращанщини та своїми прихильниками здійснили автопробіг Миронівка – Медвин, щоб взяти участь у заходах, приурочених 92-ій річниці з дня страти більшовиками ні в чому не винних медвинських юнаків і низько схилити голови біля їхньої могили. Автоколона із двадцяти автомобілів, прикрашеними державними та свободівськими прапорами, пройшла вулицями Миронівки, Росави, Пустовіт, Карапишів, селами Богуславського району.
      Ви без вини порубані в цім полі
      Руками підлих і безжалісних катів.
      Та люди не забудуть Вас ніколи,
      Землі своєї рідної синів.
      У серпні 1920 року в Медвині спалахнуло повстання проти більшовицької влади. 20 серпня повстанці оголосили створення Медвинської республіки та сподівались на підтримку військ Симона Петлюри. Селянська республіка протрималася тільки місяць. На ліквідацію повстання виступив Таращанський продполк у кількості 500 чоловік та регулярні частини Червоної Армії. Під час вирішального бою два полки Червоної Армії штурмували маленьку республіку майже добу. 19 вересня червоні зайняли Медвин. Після цього більшовики три дні грабували село.
      13 жовтня 1920 року за ніби-то пограбований обоз будьонівці взяли заручниками 80 ні в чому не винних медвинських хлопців і порубали їх. Після окупації міні-республіки більшовики ще два десятиліття вишукували і знищували в Медвині всіх, хто хоч якось був причетний до повстання. Загалом за цей час у Медвині радянська влада знищила понад 6 тисяч людей.
      Щороку 20 серпня та 13 жовтня в Медвині збираються патріоти області для вшанування героїв. Стало це вже традицією і для нас, представників ВО «Свобода».
      Біля могили юнакам відбулися урочиста частина, молебень, присв’ячений їх пам’яті, та поминальний обід.
      Організаторами цьогорічних заходів є Медвинська сільська рада та Богуславська районна організація ВО «Свобода».

НА СМЕРТЬ СТОЯЛИ ЗА УКРАЇНУ
      14 жовтня 2012р. – День Святої Покрови, День Українського Козацтва та День створення УПА (Української Повстанської Армії). Цього дня представники Миронівської районної організації ВО «Свобода» взяли участь у велелюдному 30-ти тисячному мітингу та урочистому Марші, присвяченому 70-ти річчю з Дня створення УПА.
      Українська Повстанська Армія під проводом ОУН справу боротьби за Україну поставила на значно вищий рівень. Визвольна боротьба набула організованого й системного характеру з певною конкретною метою, було визначено шляхи, як досягти цієї мети. Українці вели героїчну боротьбу проти двох могутніх монстрів, вели її партизанським способом, не маючи жодної підтримки зовні і практично без шансів на перемогу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий